Redenen om tweedehands kleding te kopen

Gemiddeld koop een Nederlander 46 kledingstukken per jaar. Vaak doen we dat bij een standaard winkel zoals de Primark of de H&M. Maar heel goed voor het milieu is dat niet. Maar er zijn genoeg andere opties om aan kleding te komen, bijvoorbeeld door tweedehands te gaan winkelen bij de kringloopwinkel of marktplaats.

Redenen om tweedehands kleding te kopen

 1. Het is goedkoper
  Dit is meteen een fijn voordeel en zeker nu de prijzen van alle producten stijgen door de inflatie. Vaak zijn kledingstukken bij de kringloopwinkel echt spotgoedkoop. Zo zijn hier bij de plaatselijke kringloopwinkel kledingstukken al te koop vanaf 1 euro en lange spijkerbroeken zijn niet duurder dan 4 euro. Zelfs merkkleding is hier heel goedkoop. Dit is super fijn. Als jij iemand bent die wat minder geld heeft of iemand die gewoon vaak kleding koopt, zou ik zeker een keertje bij de kringloopwinkel kijken. Ik kan je aanraden om dan niet per sé naar de winkels te gaan die hun kleding vintage noemen, want dan is het meestal wel weer duurder.

 2. Je hebt unieke stijl
  De laatste tijd zie ik vaak meiden langskomen op TikTok die dezelfde soort shirtje dragen en daar is helemaal niets mis mee. Mocht je liever wel een uniekere kledingstijl willen hebben, ga naar de kringloopwinkel. Meeste kleding die daar hangt, komen uit collecties van jaren geleden en ben jij de enige die ze nog draagt. 

 3. Het is beter voor het milieu
  Als je een nieuw shirtje koopt, denk je er waarschijnlijk niet zo bij na, maar dat shirtje heeft een hele lange reis afgelegd. Het wordt meestal gemaakt in lage loon landen waar de omstandigheden niet zo best zijn. Voor één spijkerbroek is er bovendien 8.500 liter water nodig, wat echt bizar veel is. Vervolgens wordt het ook nog eens in plastic verpakking gestopt, waarna het met vliegtuig en vrachtwagens over de hele wereld wordt gebracht. Als je iets tweedehands koopt, heeft het natuurlijk dezelfde weg ooit afgelegd. Maar het is beter om bestaande kledingstukken zo lang mogelijk te dragen dan telkens nieuwe kopen.

 4. Het is leuker om in de kringloop te winkelen
  Bij grote kledingwinkels weet je vaak wat je kunt verwachten qua collectie. Je kijkt even online of je bekijkt shoplog video’s van mensen op YouTube. Maar bij een kringloop weet je nooit wat je kunt verwachten. Tuurlik, kan het dan ook zo zijn dat je er helemaal niets leuks vind, maar misschien vind je een maand later opeens het mooiste kledingstuk ooit. Dat maakt het zo leuk. En soms is het ook gewoon leuk om een merkbroek te vinden voor slechts een paar euro. 

Mocht je nu denken dat kleding bij kringloop vies en lelijk zijn, dan heb je niet gelijk. Alle kleding wordt als goed is gecontrolerd bij binnenkomst. Vieze en kapotte kleding worden niet geaccepteerd of gewoon weggegooid. Ik heb zelf ook een prachtige merkbroek gevonden die normaal gesproken 100 euro kost. En je wast natuurlijk na aanschaf altijd je nieuwe kleding even voor de zekerheid.

Photo by Becca McHaffie on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *