Lessen die ik als twintiger heb geleerd

Het is officieel! Ik ben nu 30 en dat voelt eerlijk gezegd wel een beetje gek. Ik voel mij lichamelijk en geestlijk echt nog wel 18, maar toch zijn de dagen als twintiger voorbij. Ik moet zeggen dat het echt een rollercoaster was. Maar er zijn ook veel lessen die ik als twintiger heb geleerd en vandaag deel ik die met jullie. 

Wanneer je een twintiger bent, kan het leven een beetje gek aanvoelen. Tot een bepaalde leeftijd gaat iedereen naar school, maar op een gegeven moment gaat iedereen zijn of haar eigen weg. De een gaat de wereld verkennen, de andere krijgt een droombaan aangeboden en weer iemand anders gaat trouwen en krijgt kinderen. Daardoor kan het weleens voelen alsof je achterloopt of dat je iets niet goed voelt. Maar iedereen is anders en er is geen juiste levenspad die je moet bewandelen.

Lessen die ik als twintiger heb geleerd

1. Put jezelf niet uit
Toen ik een jaar of 23 was, studeerde ik nog en daarnaast had ik nog twee baantjes en een sociaal leven. Dat ging goed voor even, maar daarna raakte ik uitgeput. Ik kon opeens echt niet meer. Achteraf gezien was het ook gewoon gekkenwerk. Ik studeerde 40 uur per week en daarnaast 20 uur ernaast werken en dan een sociaal leven. Opeens zat ik thuis en kon ik bijna niets meer en dat was geen fijn gevoel. Op sommige dagen was ik echt te moe om uit bed te komen. Ik kreeg ook paniekaanvallen, wat ook niet meehielp in mijn herstel.
Mijn advies is dus om goed naar je lichaam te luisteren. Je lichaam geeft op een gegeven moment aan dat dit echt teveel is. Luister er dan ook naar.

2. Plezier hebben is het belangrijkste
Een burn-out kreeg ik naar mijn inzicht echt niet alleen door teveel werken/doen. Ik denk dat het een combinatie was van meerdere factoren. Ik deed een economische studie, omdat mensen om mij heen verwachtte dat ik een studie zou doen waarbij ik kans had op een baan bij afstuderen. Zelf had ik geen idee wat ik wou worden, zelf niet na een tussenjaar dus ik besloot een veilige studie te volgen. Maar plezier hebben in alles wat je doet is zoveel belangrijker. Het leven zou leuk moeten zijn en tuurlijk zijn er dingen die je moet doen die wat minder leuk zijn. Maar bepaalde dingen mag je gewoon nog kiezen, zoals een baan. Denk eens na over wat je hobby’s zijn en kijk wat je ermee kunt doen en dat het geld oplevert. 

3. Minder offline zijn
Ik denk dat ik een jaar of 20 was toen ik mijn eerste smartphone kocht. Op school was het gewoon handig om ook WhatsApp te hebben. Maar als snel kwamen er apps zoals Instagram en andere social media apps op mijn telefoon te staan en voor ik het wist, zat ik uren  op mijn telefoon.
Op een gegeven moment realiseerde ik mij wat ik aan het doen was. Ik was mijn tijd te vergooien door op mijn telefoon te zitten. Ik posts nog steeds dingen online zoals hier op mijn blog en op mijn Instagram, maar daarna sluit ik vaak meteen af. Ik probeer meer leuke dingen te doen en van het leven te genieten. Je mist soms echt veel dingen als je non-stop op je telefoon kijkt.

4. Er is geen juiste manier van leven
Zoals ik hierboven al aangaf, gaat iedereen zijn of haar eigen weg na het studeren. Soms voelt het dan alsof jij ook al die dingen moet doen. Maar dat is dus absoluut niet zo. Dit is jouw leven en jij bepaald zelf hoe je dat invult. Er is geen juiste manier van leven. Misschien hebben we als maatschappij verwachtingen zoals huisje, boompje, beestje maar je moet daar zo weinig van aantrekken. Je bent goed zoals je bent. Als je tevreden bent met je leven op dit moment, is er geen reden waarom je het anders zou moeten doen.

5. Je bent niet te oud
Sommige mensen hebben het idee dat het leven stopt bij een bepaalde leeftijd. Maar je bent zo oud zoals je je voelt. Je kunt 20 jaar zijn en doen alsof je leven voorbij is, maar je kunt ook 60 zijn en ervoor kiezen je dromen achterna te gaan. Je bent nooit te oud om te leren of iets anders te gaan doen. Je zal er alleen spijt van hebben als je nooit die stap neemt.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *