Redenen om langzamer te leven (en hoe je dat doet)

Lees meer

Wij leven in een maatschappij waarin veel dingen mogelijk is en we leggen onszelf druk op. We willen vaak veel dingen tegelijk doen met als resultaat dat we altijd onderweg zijn naar iets. We staan voortdurend aan gedurende dag en ervaren waarschijnlijk veel stress. Tegelijkertijd is er ook een levensstijl die compleet het tegenovergestelde is. Die levensstijl heet ‘Slow Living’ oftewel ‘Langzaam leven’ en daar kunnen we veel van leren. Maar wat is het eigenlijk en waarom moet we wat langzamer gaan leven? In dit blog post, geef ik redenen om langzamer te leven en hoe je dat eigenlijk doet.

Redenen om langzamer te leven

Wat is slow Living
Voordat ik redenen geef om het wat rustiger aan te doen, leg ik uit wat slow living nou eigenlijk is. Slow living (oftewel langzaam leven) zegt het eigenlijk al. Het is een levensstijl waarin je het allemaal wat rustiger aan doet. Je neemt de tijd voor de dingen die je doet. Vaak willen we alles snel doen en gaan we meteen door naar het volgende. Zelfs rustig een kopje thee drinken zit er bij sommige mensen niet eens in. Door langzamer te leven, neem je tijd voor je taken en ben je meer mindful. Je neemt de tijd om het goed en rustig te doen.

Redenen om langzamer te leven

Minder stress
Als je altijd aan staat en je wilt alles snel doen, want je hebt nog meer dingen te doen, dan ervaar je waarschijnlijk veel meer stress dan iemand die de tijd voor de taken neemt. Ook in deze maatschappij is het blijkbaar heel erg normaal om te zeggen wat je allemaal gedaan hebt die dag en hoe meer hoe beter. Als je zegt dat je weinig hebt gedaan, dan kijken ze vaak raar aan en zeggen ze waarschijnlijk iets van ’toe maar’. Maar meer en sneller is niet altijd beter. Je maakt waarschijnlijk ook veel meer fouten en je voelt je altijd opgejaagd. Je kunt beter de tijd nemen om iets goeds te doen dan heel snel je to-do lijstje afwerken.

Je zult vriendelijker zijn
Mensen die druk zijn en alles snel willen doen, zijn dus gestrester en dat maakt ze ook minder leuk. Gestresste mensen zijn vaak boos, chagrijnig en geïrriteerd. Ze zijn namelijk zo gefocust op de dingen die ze allemaal nog moeten doen, dat ze het niet leuk vinden als er opeens iemand tegen hun gaat praten. Ze denken dat ze daar helemaal geen tijd voor hebben. Als je alles rustiger aanpakt en minder lange to-do lijst hebt, zul je zien dat je best tijd kunt maken voor een praatje. Je leeft meer in het moment en als er iets onverwachts gebeurd kun je dat ook beter aan.

Geduldiger zijn
Dit is waarschijnlijk een voor de hand liggende, maar als je altijd alles snel wilt doen is het niet fijn als je opeens moet wachten. Of dat nou wachten in de supermarkt is of dat je opeens in de file staat. Aan de andere kant als je alles rustig aan doet en overal de tijd voor neemt, heb je geen moeite om ergens te wachten. En hoe geduldiger je bent, hoe leuker je bent als persoon.

Kwaliteit versus Kwantiteit
Je kunt veel dingen willen doen en daardoor alles snel afwerken, maar is het ook echt beter. Je bent sneller geneigd om fouten te maken als je gefocust bent om alles snel te doen. Je bent minder gericht op de taak zelf, maar meer gericht op hoe snel je het kunt doen. Neem meer tijd voor alles, zodat je het beter kunt uitvoeren. En of dit nou werk/school relateert is of iets anders, dat maakt niet uit. Je kunt niet verwachten dat je ‘even’ gauw te ontspannen door een korte pauze in te lassen van een paar minuten zodat je weer door kunt knallen. Neem ook de tijd om ontspannen.

Hoe leef je langzamer

Eigenlijk is ‘slow living’ heel erg simpel. Je gaat namelijk gewoon meer tijd inplannen voor de dingen die je normaal gesproken ook doet. Dit betekent ook waarschijnlijk dat je meer mindful moet zijn over de dingen die je doet. Moet je echt altijd alles doen? Zeker als je hele dag is volgepland, is het goed om hier naar te kijken.

Voorbeelden om langzamer te leven:
Kijk niet naar de tijd.  Als je constant naar de klok kijkt, ga je jezelf opjagen. En vervolgens ga je weer fouten maken. Neem de tijd en focus op het goed uitvoeren van de taak. Niets meer en niets minder. Als je niet genoeg tijd hebt, is er morgen weer een dag. Je bent geen machine.
Gun jezelf een pauze. Gun jezelf een momentje van rust waarin je doet wat je maar ook wilt. Dit hoeft niet uren te duren. Een 10-30 minuten is ook al goed. Dit kan je helpen om meer ontspanning te vinden in je dag.
Ga naar buiten.  Tijd door brengen in de natuur vermindert de stress en je voelt je relaxter. Neem de tijd om rustig rond te wandelen. Doe het niet te gehaast omdat het moet. Zie het dus niet als een extra taak op je lijstje.
Minder is beter.  We willen altijd meer en we willen altijd veel dingen tegelijk doen. Maar kijk kritisch naar je to-do lijstje. Moet je dit echt allemaal doen. Kun je er niets iets schrappen. Iets wat niet noodzakelijk is en wat je eigenlijk ook niet heel erg leuk vindt.
Gebruik je zintuigen.  Een goede manier om het rustiger aan te doen, is door je zintuigen te gebruiken. Dit helpt je om meer in het moment te leven. Noem iets wat je kunt zien, horen, voelt, ruikt en proeft. Dit kan ook goed helpen bij paniekaanvallen.
Geniet van het proces. Iedereen heeft doelen, maar sommige zijn zo gefocust op de eindstreep dat ze vergeten om van het proces te genieten. Geniet van elk moment.
Stop multitasking. Multitasking is wanneer je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent, maar vaak is dit niet de oplossing. Je bent dan namelijk niet voor de 100% gericht op de taak. In je hoofd denk je ook aan die andere taak die je aan het doen bent. Je maakt ook meer fouten tijdens multitasking.
Langzaam eten. Wanneer je eten maakt en het opeet, neem de tijd ervoor. Geniet van elke hap. 
Luister naar de ander.  Soms zijn we in gesprek met iemand, maar tegelijkertijd zijn we met hele andere dingen bezig in ons hoofd. Een goede manier is om echt te focussen op het gesprek en dus op de andere gesprekspartner zelf. Dit geeft meteen de andere het gevoel dat je echt zit te luisteren en dat zullen ze zeker waarderen.

Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *